AMSTERDAM – Er wordt in Nederland op een verkeerde manier naar vrouwelijke huwelijksmigranten gekeken en dat staat een succesvolle inburgering in de weg. Zo luidt de conclusie van het rapport dat E-Quality deze week publiceerde.

E-Quality is een kenniscentrum dat zich bezighoudt met emancipatie, gezin en diversiteit in Nederland. In hun Factsheet Huwelijksmigratie, waarover de Volkskrant donderdag bericht, trekt de organisatie ten strijde tegen de verkeerde beeldvorming rondom vrouwelijke huwelijksmigranten.

Deze groep vrouwen zouden in Nederland namelijk met name richting het moederschap gepusht worden en niet richting een carrière. Desillusies en een isolement liggen vervolgens op de loer.

Beeldvorming

Om de verkeerde beeldvorming, bij met name beleidsmakers en politici, aan te pakken formuleerde het kenniscentrum enkele veelvoorkomende misverstanden. Zo zou veelvuldig gedacht worden dat de ‘importbruiden’ voor het leeuwendeel afkomstig zijn uit Turkije en Marokko en dat ze vaak tegen hun wil in naar Nederland gehaald worden.

In werkelijkheid blijkt het echter maar om 10 procent te gaan. De overige 90 procent is afkomstig uit 158 verschillende landen. Van gedwongen huwelijken zou bovendien nauwelijks sprake zijn.

Laagopgeleid

Ook het idee dat deze vrouwen vaak laagopgeleid zijn, klopt volgens E-Quality niet volledig. Driekwart zou in ieder geval de basisschool succesvol afgerond hebben en een op de drie zou in ieder geval beschikken over een mbo-diploma.

Een andere belangrijke misvatting is dan ook dat huwelijksmigranten niets geven om werk en juist graag huisvrouw willen worden. Ruim twee derde (67 procent) van de migranten onder de 45 jaar wil echter graag aan de slag.

In het eerste jaar in Nederland lukt dat 14 procent. Dit relatief lage aantal zou het gevolg zijn van taalachterstanden, niet erkende diploma’s en wachtlijsten voor de imburgeringscursus.

Mogen ze eenmaal aan de cursus deelnemen, dan blijkt daar nauwelijks aandacht voor ambities en opleidingen van deze vrouwen. “Ze krijgen geen werkgerichte trajecten aangeboden maar worden het moederschap in geduwd”, aldus Sabine Kraus van E-Quality tegen de krant.

Voor het volledige rapport, klik hier (pdf).