AMSTERDAM – Kleine Nederlandse ondernemers geven hun klanten gemiddeld 70 dagen de tijd om met geld over de brug te komen. Brabantse zakenmannen doen daar echter bijna de helft bovenop en schakelen pas na 100 dagen een incassobureau in.

Dat constateert Das. Het incassobureau vermoedt dat de gemoedelijke ‘ons kent ons’-cultuur in Brabant de reden is voor de coulante houding.

Das-directeur Charles Staats laat aan de Telegraaf weten dat het gemiddeld om een bedrag van 3200 euro gaat. "Dat betekent dat daar bedragen van enkele honderden, tot tienduizenden euro's tussen zitten", aldus Staats.

Minder scherp

Naast de voorzichtige houding van Brabantse ondernemers, noemt de Das-topman ook twee andere redenen voor het trage betalingsverkeer in de zuidelijke provincie. Zo zouden de meeste ondernemers de facturen ‘erbij doen’ en zou men bang zijn klanten kwijt te raken.

"Maar door zo lang te wachten op je geld, kan je dat dus niet gebruiken om zelf te investeren. Veel bedrijven zijn daardoor in feite hun afnemers voor eigen rekening aan het financieren", aldus Staats.