AMSTERDAM - Weer of geen weer, trein of geen trein: als werknemer moet je proberen naar je werk te gaan. Lukt dat vanwege overmacht niet, dan moet de werkgever loon gewoon doorbetalen.

Dat zegt Klara Boonstra, beleidsjurist van vakcentrale FNV. “Je moet als werknemer wel bewijzen dat je alles hebt gedaan om op je werk te komen,” aldus Boonstra tegen Nieuwsbank.

Volgens Boonstra hebben uitspraken van rechters dat bepaald. “Als je naast je werk woont, kun je niet zeggen dat je niet komt vanwege een negatief reisadvies. Het gaat wel om wat redelijk is en dat is bij iedereen anders. Als het station niet met het openbaar vervoer bereikbaar is, kun je niet naar het station. Weten dat je strandt op een station lijkt mij ook niet redelijk. En de vraag is nu natuurlijk ook: áls je met de trein bent aangekomen, kun je dan weer naar huis terug?”

Ingehaald

Een werkgever kan niet verlangen dat gemiste werktijd later wordt ingehaald, stelt Boonstra. “De vraag is niet of je had kunnen werken, maar of je recht had op doorbetaling van loon.”

Hoeveel mensen begin deze week hun werk niet konden bereiken is lastig te zeggen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben er geen zicht op. “Een geluk bij een ongeluk is dat veel mensen in deze periode al vrij zijn,'' zegt een woordvoerder.