AMSTERDAM - De personeelsleden van een Amsterdams café krijgen dit jaar geen loonsverhoging, maar ze kunnen wel een bonus van 4 procent op het salaris verdienen als ze beloven niet meer te roken tijdens werkuren.

Dat meldt Misset Horeca. De accountant keurde de bonusconstructie goed.

Café-eigenaar Peter van der Arend ergerde zich al langere tijd aan het rookgedrag van zijn personeel. De vele rookpauzes kosten tijd en personeel dat de sigaret oprookt in de deuropening van het café, oogt niet erg uitnodigend voor binnenkomende gasten.

Bonus

De eigenaar besloot daarom tot een opvallende maatregel: wie belooft niet meer te roken tijdens werkuren krijgt een bonus.

"Ik heb navraag gedaan bij mijn accountant en die gaf aan dat je als ondernemer een bonus mag geven en deze mag intrekken als niet meer aan de voorwaarden wordt voldaan," zegt Van der Arend tegen Misset Horeca.

Gestopt

Van de zes personeelsleden roken er vier en is één gestopt sinds een halfjaar. Volgens Van der Arend aarzelt er nog één om te tekenen, maar gaan de overige rokers wel overstag per 1 januari. Ook de niet-roker moet tekenen om de bonus te kunnen ontvangen.
­
Wie het contract heeft ondertekend en toch rookt, kan een boete krijgen. Die wordt dan uitgekeerd aan het overige personeel want Van der Arend "wil er geen geld aan verdienen".