AMSTERDAM - Wie dacht dat de economische crisis of het klimaat Nederlanders op dit moment massaal slapeloze nachten bezorgt, komt bedrogen uit. Een groot deel van de Nederlanders ziet criminaliteit namelijk als grootste maatschappelijke probleem.

Ook de veiligheid van de eigen leefomgeving laat volgens veel Nederlanders te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek dat het bureau Anker Solutions in opdracht van Achmea verrichtte.

Deelnemers aan het onderzoek kregen de vraag voorgelegd welk maatschappelijk vraagstuk volgens hen de meeste aandacht verdient. 43 procent antwoordt op die vraag ‘criminaliteit en gevoelens van onveiligheid’.

Zorgen

“De zorgen over de kwaliteit van de leefomgeving en de criminaliteit worden zo intens gevoeld dat andere belangrijke maatschappelijke vraagstukken, zoals milieu en klimaatverandering en de verschillen tussen arm en rijk worden weggedrukt", aldus de onderzoeker. "Dit is opmerkelijk, zeker in het licht van de grote media-aandacht voor de opwarming van het klimaat, de economische crisis en de beloning van topmanagers." 

Voor het onderzoek werden 802 mensen ondervraagd.