AMSTERDAM - Ochtendmensen voelen zich energieker dan andere Nederlanders, ook door de dag heen. Of mensen lekker in hun vel zitten bepaalt voor een groot deel hoe energiek ze zich voelen.

Gemiddeld geven de Nederlanders zichzelf voor hun energieniveau een ruime voldoende, een 7. Dit blijkt uit de Supradyn Energie Barometer, een onderzoek uitgevoerd door GfK in opdracht van Bayer Consumer Care.

Uit het onderzoek blijkt dat ochtendmensen zich gemiddeld energieker voelen dan avondmensen. Vrouwen, jongeren maar ook mensen met overgewicht voelen zich minder energiek dan de gemiddelde Nederlander.

Moeilijk

Hoewel 87 procent van de Nederlanders aangeeft voldoende energie te hebben, blijkt 13 procent toch een tekort te ervaren. Bijna een derde (30 procent) vindt het moeilijk om zijn of haar energie vast te houden door de dag heen en een op de vijf Nederlanders is ’s ochtends al moe of lusteloos.

De manier waarop je aan de dag begint, heeft flinke invloed op je energieniveau. De top drie van ochtendrituelen die voor energie zorgt: ontbijten (50 procent), douchen (43 procent) en koffie drinken (41 procent).

De top drie ochtendrituelen die de meeste energie kosten zijn: een druk en chaotisch ochtendschema (50 procent), piekeren en stress (43 procent) en (te) vroeg opstaan (33 procent).

Mentale energie

Uit het onderzoek blijkt dat het ervaren energieniveau veel te maken heeft met mentale factoren. Mensen die plezier hebben in hun werk, succes ervaren en lekker in hun vel zitten, voelen zich energieker. Mannen scoren op die gebieden iets hoger dan vrouwen.

Een belangrijke externe mentale factor blijkt ook het weer: ruim 60 procent van de Nederlanders voelt zich energieker bij lekker weer.

Voor de Supradyn Energie Barometer zijn 1325 Nederlanders ondervraagd over hun energieniveau.