AMSTERDAM - Vooral mensen met lage inkomens worden de dupe van de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB), dat de AOW-plannen van het kabinet heeft doorgerekend.

Mensen met alleen AOW hebben straks vanaf hun 65ste in totaal 11,2 procent minder te besteden. Voor wie ook een aanvullend pensioen heeft, zijn de gevolgen beperkter.

Mensen met AOW plus een aanvullend pensioen van 40 duizend euro hebben over de rest van hun leven 6,5 procent minder koopkracht.

Schatkist

De verhoging van de AOW-leeftijd kan de schatkist zo'n vier miljard euro per jaar opleveren, heeft het CPB verder berekend. In werkelijkheid valt de winst voor de staat mogelijk lager uit, omdat er nog speciale regelingen komen voor bijvoorbeeld mensen met zware beroepen. Die zullen de staat geld kosten.

Het CPB constateert verder dat het verre van zeker is dat de verhoging van de AOW-leeftijd er ook echt komt. Omdat de eerste stap (verhoging naar 66 jaar) pas in 2020 plaatsvindt, hebben komende kabinetten nog alle gelegenheid om de maatregel ongedaan te maken.