AMSTERDAM – De GGZ Noord- en Midden Limburg ziet geen enkele reden waarom psychiatrische patiënten niet zouden kunnen werken. De organisatie heeft daarom een uitzendbureau opgericht dat deze groep aan een baan moet helpen.

Te denken valt aan relatief eenvoudige klussen zoals het uitlaten van honden, het repareren van computers of onderhoudswerkzaamheden aan de tuin. Doel van de proef is ervoor zorgen dat de patiënten weer een dagritme krijgen, dat zij weer een gevoel van eigenwaarde ontwikkelen en ze niet geïsoleerd raken.

Directeur langdurige zorg bij de GGZ, Koos Föllings, laat vrijdag aan Het Parool weten dat in eerste instantie gestart wordt met een groep van 100 personen. Dankzij een behandeling en bijbehorende medicijnen wonen de mensen zelfstandig in bijvoorbeeld het instituut in Venray en kunnen ze dus ook werken, meent hij.

Föllings benadrukt wel dat er geen sprake is van moeten. ''Ze mógen. Wij stimuleren het”, laat hij weten aan de krant.  

Succesvol

In eigen huis is de proef succesvol. Zo worden de twee bedrijfsrestaurants van de GGZ Venray al grotendeels gerund door de patiënten. ''Ze krijgen minimale begeleiding, zodat ze zelf veel moeten regelen”, vertelt Föllings hierover. “En laten we eerlijk zijn: waarom zou iemand die af en toe stemmen hoort geen soep kunnen opscheppen?''

Naast het restaurant zijn patiënten er ook werkzaam als verhuizers en klussers. In totaal gaat het om 36 personen. Hoeveel de uitzendkrachten verdienen is niet bekend gemaakt.