AMSTERDAM – Bijna de helft van de mannen (43 procent) ziet zijn collega wel eens kantoorartikelen meenemen naar huis. Vrouwen zien hun collega’s met 34 procent een stuk minder vaak stelen van de baas.

Dit blijkt uit onderzoek van Securitas. Verder komt naar voren dat 40 procent van de vrouwen de organisatie waar ze werkzaam zijn kwetsbaar vindt op het gebied van veiligheid.

Ondanks dat vrouwen hun collega’s minder scherp in de gaten houden, beoordelen zij de veiligheid van het bedrijf strenger. Van de mannen beoordeelt 31 procent de eigen organisatie als kwetsbaar. 13 procent van de mannen vindt zelfs dat de organisatie waar ze werken volledig onkwetsbaar is.

Regelen

“Een groot deel van de fraudegevallen wordt gepleegd door medewerkers. Bedrijven kunnen fraudegevallen voorkomen door zaken organisatorisch beter te regelen”, vindt veiligheidsadviseur Gerard Bongers. 

Bongers vindt de houding van dergelijke ondernemingen dan ook te afwachtend. “Desondanks steken bedrijven nog te vaak hun kop in het zand en beveiligen hun gegevens en producten onvoldoende", zegt hij. "Ze bieden zo gelegenheid aan werknemers die een voordeeltje zoeken.”

Saai

Zowel mannen als vrouwen zijn kritisch over de ontvangstreceptie van bedrijven die zij bezoeken: 71 procent van de mannen vindt wachtruimtes vaak te kaal of te saai en verveelt zich daarom tijdens het wachten.

Vrouwen vinden comfort juist belangrijk en ergeren zich aan oncomfortabele stoelen of een onvriendelijke receptioniste.

Mannen zijn overigens makkelijker te beïnvloeden dan vrouwen als het gaat om de ontvangst: 82 procent van de mannen geeft aan eerder in zee te gaan met een bedrijf waar de ontvangst goed is, versus 77 procent van de vrouwen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Elba Media. Bijna 700 werknemers, waarvan 55 procent man en 45 procent vrouw, uit verschillende bedrijven hebben hieraan meegewerkt.