AMSTERDAM – Het kost de gemiddelde vrouw zo’n 13 dagen om zich voor te bereiden op het kerstfeest op kantoor. Alleen naar de juiste outfit wordt al 72 uur gezocht, zo blijkt uit onderzoek van de Britse modebeurs Clothes Show Live.

Daarnaast is ze een kleine 100 uur zoet met extra uurtjes in de sportschool, nemen schoonheidsbehandelingen en make-upvoorbereidingen zo’n 25 uur in beslag en dan is er nog het kapsel, dat gemiddeld in 12 uur geregeld wordt.

Het kopen van accessoires (schoenen, riemen, sieraden en tassen) kost de gemiddelde fashionista 48 uur, maar natuurlijk niet voordat inspiratie gehaald is uit de modetijdschriften (duur: 10 uur).

Gedurende dit hele proces wordt er nog zo’n 63 uur besteed aan ‘advies inwinnen van vriendinnen’, aldus de Daily Express.

Geen moeite

De dames zelf hebben er overigens geen enkele moeite mee om al die moeite te doen voor het kerstfeestje op kantoor. Deze festiviteit wordt namelijk gezien als het belangrijkste sociale evenement van het jaar, belangrijker dan bijvoorbeeld bruiloften van vriendinnen, Oud en Nieuw-feestjes of dates.

De voorbereidingen worden dan ook uitgespreid over een langere periode, waarbij het begin gemaakt wordt in september.

Highlight

“Het kerstfeest op het werk is de highlight voor iedereen”, verklaart Clothes Show Live’s Gavin Brown. “Geen wonder dat vrouwen honderden uren besteden aan voorbereiden.”

Met name het feesten met collega’s en het feit dat men op een dergelijke avond even zijn sores kan vergeten zouden de kerstborrel volgens Brown zo populair maken.

Clothes Show Live baseert de uitspraken op een enquête onder zo’n 1000 vrouwen tussen de 18 en 45 jaar.