AMSTERDAM – De Londense metro zit vaak zo vol dat passagiers geregeld gedwongen worden te wachten tot de volgende komt. En dit blijkt niet alleen van invloed op de punctualiteit.

Volgens transportbedrijf Transport of London krijgt het leeuwendeel van de reizigers (80 procent) door de enorme drukte te maken met stress, die in sommige gevallen zo hevig is dat een depressie op de loer ligt.

De Londense metro zegt in extreme drukte soms wel vier mensen per vierkante meter te vervoeren. De Bethnal Green-lijn, die dagelijks alleen tussen 7 en 10 uur ’s ochtends al op 60.000 passagiers kan rekenen, geldt als drukste traject van de Britse hoofdstad.  

Problemen

De meeste mensen die op de zogenaamde ‘Tube’ afkomen reizen van of naar het werk en dat brengt weer eigen problemen met zich mee. Zo gaat volgens het vervoersbedrijf juist dit type mens de strijd vol aan door de wet van de sterksten te hanteren.

Dit resulteert in koste wat het kost aan boord willen en ander asociaal gedrag, zoals het weigeren een zitplaats af te staan aan iemand die hem meer nodig heeft.

Om de problemen te lijf te gaan wil Transport of London met 30 procent uitbreiden. “Dat wil zeggen: meer treinen, die meer passagiers kunnen vervoeren, snellere reistijden en meer stations”, aldus een woordvoerder tegen Het Laatste Nieuws.