BRUSSEL - Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de wetenschap in Europa, ondanks inspanningen van de Europese Commissie en tal van universiteiten om hun aantal te laten toenemen.

Nog steeds is maar 18 procent van alle professoren in EG-landen een vrouw. Van de Europese onderzoekers is 30 procent vrouw.

Dat blijkt uit statistieken die onderzoekers van de Europese Commissie dinsdag publiceren in het internationale wetenschappelijke vakblad Science.

Dinsdag bestaat ook de Helsinki Groep van Vrouwen in de Wetenschap tien jaar. In deze organisatie werken EU-landen en de Europese Commissie samen om de sekseongelijkheid in de wetenschap weg te werken.

Toegenomen

Volgens de onderzoekers is het aantal gepromoveerde vrouwen in de afgelopen vijf jaar wel toegenomen met 6,8 procent. Ook groeit het aantal vrouwelijke onderzoekers harder dan dat van mannen.

Desondanks blijft de ondervertegenwoordiging van vrouwen in wetenschappelijke beroepen vooralsnog een serieuze uitdaging voor de EU-landen, aldus de onderzoekers.