CHICAGO - Het gevoel van eenzaamheid kan zich net als een verkoudheidsvirus verspreiden over groepen mensen. Tenminste, dat beweren onderzoekers van de University of Chicago, de University of California-San Diego en Harvard.

Eenzame mensen delen hun gevoelens met hun vrienden en bekenden. Deze spenderen vervolgens minder tijd met mensen die eenzaam zijn en worden daardoor zelf ook steeds eenzamer.

Anderen voelen zich namelijk van nature minder aangetrokken tot eenzame mensen. Mensen die eenzaam zijn, komen zo terecht in een neerwaartse spiraal. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om uit deze situatie te komen.

De wetenschappers zagen deze patronen terug in gegevens van een langlopend onderzoek, waarvoor al sinds 1948 van duizenden mensen gegevens worden verzameld.

Omdat eenzaamheid kan leiden tot verschillende psychische en fysieke aandoeningen is het volgens de onderzoekers erg belangrijk dat we eenzaamheid herkennen en actief zorgen dat deze mensen weer contact krijgen met hun sociale omgeving.