AMSTERDAM – Moeders die zich afvragen waarom zij ‘s nachts altijd uit bed moeten wanneer de baby van zich laat horen, krijgen van Britse onderzoekers het antwoord: mannen horen het gehuil simpelweg niet.

Onderzoekers ontdekten dat babygehuil voor (zelfs sterk vermoeide) vrouwen het geluid bij uitstek is om hen wakker te krijgen, maar dat het bij mannen niet eens in de top-10 voorkomt. Wie een man wakker wil krijgen doet er beter aan huilende wind na te bootsen of het autoalarm te ontsteken.

Ook een zoemende vlieg zou bij het mannelijke geslacht meer indruk maken dan babygehuil.

Anders

“De studie toont aan dat sommige geluiden, een snurkende partner bijvoorbeeld, door beide seksen hetzelfde ontvangen worden”, zegt onderzoeksleider David Lewis tegen de Daily Mail. “Terwijl andere geluiden, zoals huilende wind, mannen bijvoorbeeld meer storen dan vrouwen.”

Deze verschillen tussen de beide geslachten zou te maken hebben met het oerinstinct: mannen zouden onbewust meer gefocust zijn op gevaren die het hele gezin bedreigen, terwijl vrouwen meer letten op het welzijn van enkel de kinderen.

Onbewust

Onderzoekers kwamen tot deze conclusie door tests te analyseren waarbij onbewuste hersenactiviteit gemeten werd bij slapende mannen en vrouwen. Hieruit kwam eveneens naar voren dat vrouwen niet alleen vaker wakker worden dan mannen, maar dat ze daarna ook moeilijk opnieuw inslapen.

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van het MindLab instituut en is onderdeel van een groter onderzoek naar het belang van een goede nachtrust. Hoeveel mannen en vrouwen voor deze resultaten getest werden, is niet bekend gemaakt.