AMSTERDAM - Het succes van een sollicitatiegesprek hangt sterk af van de indruk die de kandidaat in de eerste en laatste drie minuten weet te maken. Dat stelt communicatiedeskundige Julia Goodman tegenover de site Freshbusinessthinking.com.

Mensen die solliciteren moeten vooral op hun lichaamstaal tijdens de eerste en laatste momenten van het gesprek letten. Goodman, eigenaar van het bedrijf Personal Presentation, komt tot die conclusie na het bestuderen van meer dan 1000 opgenomen sollicitatiegesprekken.

"Hoe je naar binnen en naar buiten wandelt, kan letterlijk je toekomst bepalen", aldus Goodman. "Simpele dingen, zoals oogcontact houden en een stevige handdruk geven, kunnen een enorm verschil maken."

Gezichtsuitdrukkingen

Goodman maakte bij haar analyse gebruik van het zogenoemde Mehrabian Wheel, van de psycholoog Albert Mehrabian. Hij gelooft dat slechts zeven procent van de eerste indruk afhankelijk is van wat mensen zeggen. De rest wordt bepaald door de wijze waarop woorden gezegd worden, door gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.

Volgens de communicatiedeskundige verliezen mensen in de laatste minuten van een sollicitatiegesprek hun concentratie, doordat ze zo opgelucht zijn dat het voorbij is. "De helft van mijn cliënten wist het gesprek op het laatste moment te verpesten. Het is belangrijk de deal rond te maken."