DEN HAAG - De Arbeidsinspectie is bezorgd over blijvend slechte werkomstandigheden bij auto- en fietsfabrikanten.

Nadat in 2005 de sector al eens was gewaarschuwd dat het slecht gesteld was met de veiligheid van werknemers, blijkt na nieuwe controles de situatie niet verbeterd te zijn.

Dat heeft de Arbeidsinspectie maandag bekendgemaakt.

Vorig jaar zijn bij een kleine vijfhonderd bedrijven in de transportmiddelenindustrie controles uitgevoerd en bleek dat twee derde zich niet aan de regels voor veilig werken houdt.

In bijna vijftig gevallen was de situatie zelfs zo gevaarlijk dat inspecteurs het werk stil hebben laten leggen.

Machines

Vooral met machines is veel mis. Deze zijn vaak onveilig, verouderd en slecht onderhouden. In veel gevallen waren bewegende delen niet afgeschermd en/of hadden werknemers de beveiliging uitgeschakeld, omdat ze dat prettiger werken vonden.

De Arbeidsinspectie noemt de problemen bij de auto- en fietsfabrikanten hardnekkig. Ondanks een voorlichtingscampagne in de branche is er weinig verbeterd aan de werkomstandigheden en bleef een gedragsverandering onder het personeel ook uit.

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken kondigde aan te blijven controleren bij de overtreders, totdat de situatie op orde is. Ook volgt er over twee jaar een nieuwe inspectieronde.