AMSTERDAM - Canada, Australië en Thailand zijn de meest favoriete landen van mensen die voor langere tijd in het buitenland werken. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van de Britse bank HSBC onder 3146 expats.

Canada is de makkelijkste plek ter wereld om te integreren. Het land scoort hoog op het maken van lokale vrienden, kwaliteit van huisvesting en voorzieningen.

Australië staat samen met Engeland en Verenigde Staten bovenaan wat betreft het leren van de lokale taal. Thailand is het meest vriendelijke land, ook is het makkelijk om een huis te vinden.

Nederland

Nederland staat op de zeventiende plaats, maar wordt na België beschouwd als het meest onvriendelijke land. Het is moeilijk om vrienden te maken, ook het aantal vrienden is laag.

Het leren van een lokale taal vinden expats de grootste uitdaging. Nederlands leren valt niet mee, alleen in Qatar en Thailand is het moeilijker om de taal onder de knie te krijgen.

Wel staat Nederland op de vijfde plaats wat betreft transport en opleiding en zorg voor kinderen. Als het gaat om een verbetering in het aantal werkuren staat Nederland op een gedeelde eerste plaats met Bahrein.

Engeland

Onderaan de lijst van 26 landen staat, naast Rusland, India en Qatar, het Verenigd Koninkrijk. Maar liefst 44 procent van de expats in Engeland overweegt te vertrekken, tegenover een gemiddelde van 15 procent.

Het Verenigd Koninkrijk is te duur, het is moeilijk om een goed huis te vinden en de expats zeggen dat hun gezondheid is verslechterd sinds ze daar wonen. De reden dat ze toch blijven zijn de goede carrièremogelijkheden (62 procent).

Ruim een derde van de expats werkt tussen de 7 maanden tot 2 jaar op één plek. Bijna veertig procent blijft meer dan tien jaar weg uit zijn vaderland.