AMSTERDAM – De werkloze Brit Terry Herbert moet het dan zonder loonstrookjes stellen, arm is hij beslist niet. Althans, niet meer: Herbert vond deze zomer een goudschat, die nu miljoenen waard blijkt te zijn.

3,6 miljoen euro wel te verstaan, waar Herbert zelf de helft van opstrijkt. De andere helft gaat naar de eigenaar van de grond waarop de gelukkige vinder de schat vond, aldus de Burton Mail vrijdag.

Het goud dat Herbert vond met zijn metaaldetector is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de zevende eeuw. Volgens kenners is de vondst een van de belangrijkste uit de Angelsaksische tijd.

Metaal

De geluksvogel stuitte in zijn zoektocht naar metaal op maar liefst 1600 stuks goud, waaronder helmen, zwaarden en kruisen. Herbert zelf blijft echter nuchter onder zijn geluk. “Ik had er geen idee van dat de schat zo hoog getaxeerd zou worden. Ik ben allang blij dat ik er niet bij hoefde te helpen.”

De schat is opgenomen in de collectie van het Potteries Museum and Art Gallery. Geïnteresseerden kunnen de stukken van 13 februari tot 7 maart bezichtigen.