SCHEVENINGEN - Driekwart van de Nederlanders zegt flexibel te kunnen werken, zonder gebonden te zijn aan vaste werktijden en locaties. Een kwart doet dit ook daadwerkelijk.

Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde resultaten van de enquête Werk in Balans 2009 van kennisplatform ECP-EPN.

Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt dat een werkgever aantrekkelijker is als deze flexibel werken ondersteunt. Als werknemers langer dan hun 65e jaar moeten werken, doet bijna driekwart dat het liefst onder flexibele voorwaarden, aldus de peiling onder 2500 Nederlanders.

Bedrijfsnetwerken

Technische belemmeringen om flexibel te werken zijn verdwenen, signaleren de onderzoekers. Internet en andere digitale technologie (zoals aansluitingen vanuit huis op beveiligde bedrijfsnetwerken, mobiel breedband) maken het mogelijk een groot deel van het werk te doen zonder het traditionele kantoor en op tijden die mensen zelf verkiezen.

Niettemin geeft in het onderzoek slechts een vijfde van de respondenten aan zelf in meer of mindere mate te kunnen bepalen waar en wanneer ze werken. Dit terwijl 40 procent verwacht door flexibel te werken productiever te zijn. Voor 10 procent lijkt het minder geschikt omdat de productiviteit eronder kan lijden.