AMSTERDAM - Een volledige baan met veel stress is even slecht voor een ongeboren baby als roken tijdens de zwangerschap.

Kinderen van moeders die meer dan 32 uur per week werken met veel stress, zijn gemiddeld 159 gram lichter bij de geboorte en dat komt overeen met het roken van zes tot zeven sigaretten per dag tijdens de zwangerschap.

Dat heeft sociaal geneeskundige Tanje Vrijkotte van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ontdekt in een onderzoek naar de ontwikkeling van duizenden Amsterdamse kinderen.

Roken is altijd de belangrijkste oorzaak voor een laag geboortegewicht genoemd, maar moet die eerste plaats nu gaan delen met stressvol werk van de moeder, stelt Vrijkotte.

Stresshormoon

Vrouwen die veel stress hebben op hun werk, maken het stresshormoon cortisol aan en dat komt in de placenta terecht. Daar beïnvloedt het hormoon de ontwikkeling van de foetus, zeker tijdens de eerste maanden als alle organen worden aangelegd.

De meeste aanstaande moeders nemen pas kort voor de bevalling verlof op, maar nu blijkt dat zij ook in de eerste maanden al beter minder stressvol werk kunnen gaan doen. Een laag geboortegewicht kan voor veel ontwikkelingsproblemen zorgen.

Vorige maand pleitte hoogleraar en gynaecoloog G. Bonsel van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ook al voor minder werken in de eerste maanden van de zwangerschap.

Verlof

Zwangere vrouwen zouden volgens hem in de eerste drie maanden niet meer dan 32 uur per week moeten werken of beter nog, in die tijd ook een beroep moeten kunnen doen op zwangerschapsverlof.

Uit het onderzoek van Vrijkotte is ook gebleken dat een op de vijf Turkse vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap. Van de Nederlandse moeders doet 11 procent dat en onder Marokkanen is dat 4 procent.

Bovendien blijkt dat Turkse en Marokkaanse kindjes een jaar na hun geboorte zwaarder zijn dan Nederlandse baby's. Volgens Vrijkotte is dat niet gunstig, want het is bekend dat dikke baby's vaak hun hele leven last blijven houden van overgewicht.

Er is nader onderzoek nodig om te ontdekken hoe het komt dat de allochtone kinderen zwaarder worden.