AMSTERDAM - Eind september werd bijna tien procent meer aan WW-uitkeringen verstrekt dan een kwartaal eerder. In totaal kregen eind september 241 duizend mensen een WW-uitkering.

De regionale verschillen in de toename zijn groot. Gemeenten in Noord-Holland en Overijssel kenden veelal een grote stijging, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

In Zaanstad en Castricum lag de toename zelfs boven de 25 procent. Hetzelfde geldt voor veel gemeenten in Overijssel. Zo was de toename in Ommen, Twenterand en Hardenberg meer dan twintig procent.

Minder sterk

Gemeenten in de provincies Groningen, Drenthe en Zeeland kenden een minder sterke groei. In sommige gemeenten daalde het aantal WW-uitkeringen zelfs, zoals in Pekela, Stein en Goes.

Afgezet tegen de bevolking van 15 tot 65 jaar hadden gemeenten in het noorden van Nederland, het hele zuiden en de grensgebieden van Overijssel en Gelderland al relatief veel WW-uitkeringen.

In Noordoost-Groningen heeft de crisis nauwelijks voor meer uitkeringen gezorgd. De stijging in Noord-Holland in het derde kwartaal is fors, maar aan het begin van het kwartaal werden er nog relatief weinig WW-uitkeringen verstrekt.