AMSTERDAM – Kerst blijkt niet per definitie een familiefeest om voor thuis te blijven. Ruim 45 procent van de Nederlanders zou dit jaar namelijk het liefst weg willen met de Kerst.

Dit stelt althans de site Vakantie.nl op basis van een onderzoek op zijn site onder 1847 bezoekers. De mensen die er daadwerkelijk tussenuit knijpen (10 procent) doen dit om de sociale verplichtingen te ontvluchten (20 procent) of te ontsnappen aan de dagelijkse sleur (40 procent). 

In 2008 brachten de meeste mensen Kerst met het gezin of de hele familie door. Bijna 7 procent vierde het in het buitenland. Ook in 2009 brengen de meeste mensen deze feestdagen liefst in gezelschap van familie en geliefden door. Bij voorkeur elders.

Ruim 45 procent van de ondervraagden ziet het wel zitten om dit jaar de kerstverplichtingen te ontduiken en lekker op reis te gaan. Met partner of gezin, dat dan weer wel.

Europa

Ongeveer 70 procent blijft tijdens de kersttrip het liefst gewoon binnen Europa, met sneeuwland Oostenrijk als favoriet. De mensen die nog niet weten waar ze dit jaar Kerst zullen vieren, denken massaal aan de stad de l’Amour: Parijs.

Maar niet iedereen maakt er een spektakel van. Een kleine 10 procent het gewoon als een paar extra vrije dagen. Eenzelfde percentage ziet deze dagen nog steeds waar ze voor bedoeld waren: om de geboorte van Jezus Christus te herdenken.

Kerstcrisis

Dat ook de crisis tijdens Kerst toeslaat zal niemand verwonderen. Van de mensen die met in deze periode niet op vakantie willen, heeft 37 procent er ook simpelweg geen geld voor. 29 procent zegt Kerst liever met de familie te vieren.

De familie speelt nog steeds een belangrijke rol: 16 procent denkt dat het niet op prijs wordt gesteld wanneer ze met kerst niet aan het familiediner verschijnen. Want crisis of niet: lekker en veel eten blijkt nog steeds een van de belangrijkste ingrediënten van een geslaagde Kerst te zijn.