DEN HAAG - Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland is de behoefte aan microkredieten groot. Vanaf 2015 kunnen kleine kredieten en coaching per jaar 10.000 extra startende ondernemers opleveren.

Om al die mensen met ideeën te bereiken, komt er geen postus 51-boodschap of soortgelijke reclame, stelde staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) maandag.

De combinatie van advies en financiering is volgens hem van belang. Heemskerk ontving een rapport over microfinanciering van de onderzoekers van McKinney en Company.

Beginnende

Prinses Máxima, lid van de Raad voor Microfinanciering, denkt dat potentieel beginnende ondernemers vooral zullen worden bereikt via mond-tot-mondreclame.

"Iedereen kan een ondernemer zijn. Huisvrouwen, allochtonen of iemand die bij een bank werkt en wat anders wil'', aldus de prinses. Al die mensen hebben een ander sociaal netwerk, waar bekend moet worden dat ze steun kunnen krijgen. "En dan kan het snel gaan'', aldus Máxima.

Succes

Na een voorzichtige start is het volgens onderzoekers nog te vroeg om te roepen dat het project een succes is. Peilingen geven aan dat zo'n 430.000 mensen plannen te hebben voor een eigen bedrijf.

Door problemen met de financiering blijft het echter vaak ideeën. Met advies en financiële steun wil de Raad voor Microfinanciering die starters het zetje geven waardoor zo'n plan wel een succes wordt.

De koikarperkweker, makers van cadeaumanden op maat en mediterrane delicatessen, het zijn enkele van de zeshonderd initiatieven die sinds 2008 van de grond kwamen.

Ondernemers

Deze activiteiten van de nieuwe ondernemers zijn goed voor de economie, benadrukt Heemskerk. "Microfinanciering is belangrijk voor Nederland. Meer startende ondernemingen in Nederland draagt bij aan meer economische groei en nieuwe banen. Ook als er geen kredietcrisis was geweest, was dit er gekomen. Economische Zaken wil dat iedereen die erover nadenkt een bedrijfje te beginnen ook echt de stap kan nemen'', aldus de staatssecretaris.

Het streven is om in 2015 jaarlijks 10.000 extra beginnende ondernemers te hebben. Allen worden ze begeleid en de helft krijgt een krediet tot maximaal 35.000 euro. "Je krijgt een coach en geld dat geen gift is maar moet worden terugbetaald'', stelt Heemskerk, die belang hecht aan het landelijk netwerk van microfinanciering.