AMSTERDAM - Vrijdag 27 november is het e-mailloze vrijdag. Die dag zouden mensen zo weinig mogelijk, of liever helemaal geen mailtjes moeten versturen, en een afwezigheidsmelder aanzetten.

Initiatiefnemer Gunnar Michielssen (42) wil mensen en bedrijven bewuster laten omgaan met elektronische post. Het aantal e-mails blijft schrikbarend groeien, wat efficiënt werken volgens hem helemaal niet ten goede komt en persoonlijk contact verdringt.

De 'e-mailterreur' is oorzaak van stress en burn-out en dat neemt alleen maar toe door de komst van Blackberry's en iPhones. De werknemer verliest de controle over zijn eigen poststroom en is er veel te veel tijd aan kwijt.

Lijden

Bedrijven lijden ook financieel onder de e-mail overload, zegt Michielssen. Hij geeft trainingen voor het afkicken van e-mail en laat mensen nadenken over het inrichten van hun inbox, het gebruik van cc's en de termijn van reageren.  "We willen mailen zeker niet afschaffen. E-mail is fantastisch. Maar het is onbegrijpelijk dat we ons niet bewust zijn van de negatieve gevolgen. We willen daarom die bewustwording bevorderen.''

Voor de internationale actie is bewust gekozen voor de laatste vrijdag van november. Rond die tijd 38 jaar geleden verzond Ray Tomlinson, programmeur bij het Amerikaanse softwarebedrijf BNN, de allereerste e-mail ooit.

Succes

Het is voor de tweede keer dat de dag in Nederland en België wordt gehouden en de eerste editie was een succes, zegt de initiatiefnemer. De site van E-mailloze Vrijdag (in België en in Nederland) kreeg die dag in 2008 ruim 10.000 bezoekers. Ook enkele bedrijven zegden medewerking toe.

Vrijdag 27 november moet iedereen zijn belangrijke boodschappen het liefst persoonlijk, of desnoods via de telefoon, overbrengen. Michielssen: "We roepen geen bedrijven op om mee te doen. Het zou niet handig zijn als de brandweer pas na het weekend de mailtjes van vrijdag gaat bekijken.''

De nieuwe actie, maandag aangekondigd, is volgens Michielssen opnieuw een succes. "De telefoon staat hier roodgloeiend. En ik krijg ook heel veel mails binnen....''