AMSTERDAM – 'Mannen doen nooit wat in het huishouden' is een veelgehoorde klacht onder met name werkende vrouwen. Maar dit gebrek aan hulp in het huishouden zou wel eens de schuld kunnen zijn van de vrouw zelf.

Uit een uigebreide studie blijkt namelijk dat vrouwelijke kostwinners de nutteloosheid van mannen in en om het huis nog wel eens overdrijven. Zij zouden dit doen uit schuldgevoel, omdat ze zelf vinden dat ze te veel tijd besteden aan hun carrière en te weinig aan hun rol als huisvrouw en moeder.

Zeuren over de tekortkomingen van haar man, zou de vrouw helpen zich meer vrouw te voelen omdat ze op die manier de traditionele rol als verzorger van het huis en het gezin kan behouden.

Rommel in huis

Het onderzoek werd uitgevoerd door dokter Rebecca Meisenbach, verbonden aan de Universiteit van Missouri, die hiervoor 15.000 vrouwelijke kostwinners aan de tand voelde.

“Werkende vrouwen die het meeste geld in het laatje brengen blijven zichzelf zien als degenen die oog hebben voor rommel in huis”, aldus Meisenbach. “En dat hebben ze ook nodig om elementen van de traditionele vrouwelijke identiteit te behouden.”

“Zo’n 60 procent van de vrouwen gaf aan dat ze de controle die ze op die manier ervaren, juist prettig vinden”, aldus Meisenbach tegen The Observer.

Kinderen

Van de deelneemsters aan het onderzoek voelden alleen degenen die geen kinderen onder de 18 jaar hebben zich niet zo sterk verantwoordelijk voor het huishouden.

De resultaten van de studie worden opgenomen in de Journal of Sex Roles.