'Succes gaat altijd ten koste van iets'

AMSTERDAM - Volgens schrijver en filosoof Alain de Botton is de vigerende dictatuur van de balans tussen werk en privé grote onzin. We kunnen niet alles hebben.

In een vloeiend betoog - helaas per video - hield de van oorsprong Zwiterse schrijver het publiek op de TEDx-conferentie in Amsterdam voor dat iedereen krampachtig bezig is met succes. "Mensen willen overal tegelijk succes in hebben. Dat gaat niet. Als je in het ene domein succes hebt, gaat dat altijd ten koste van iets anders."

Op humoristische wijze borduurde De Botton losjes voort op de voor hem bekende thema's als statusangst. Al eerder beschreef de filosoof dat mensen zich veel te veel laten bepalen door wat anderen van hen vinden. Mensen zijn verslaafd aan status, gedefinieerd door de omgeving.

Funest

Volgens De Botton is dat funest. Mensen moeten in plaats daarvan zelf bepalen wat succes betekent. Overigens spelen ook de media hier een negatieve rol in, aldus De Botton.

TEDx Amsterdam brengt zo'n 450 binnen- en buitenlandse prominenten en opiniemakers naar het Tropeninstituut, waar ze een dag lang hun visie op hun eigen terrein verspreiden.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie