DEN HAAG - De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen was in het derde kwartaal ruim tweeënhalf keer zo hoog als onder autochtonen.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheid onder deze groep bedroeg 11 procent. Een jaar eerder was dat nog 8 procent. De werkloosheid onder autochtonen was 1,2 procent meer dan een jaar eerder.

''De gevolgen van de economische teruggang zijn vooral groot voor niet-westerse mannen en jongeren'', aldus het CBS.

Jongeren

Allochtonen uit de groep 15- tot 25-jarigen zitten het meest thuis. De werkloosheid onder deze groep mensen groeide in een jaar tijd met ruim vijf procent tot negentien procent.

Ook onder de autochtonen zijn het vooral de jongeren die werkloos zijn. Bij de autochtone 15- tot 25-jarigen was de stijging met drie procent echter lager dan onder hun allochtone leeftijdsgenoten.

Donner

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei in een reactie dat iedereen wordt getroffen door de economische crisis, maar dat vooral jongeren nu werkloos raken.

De bewindsman voelt niets voor apart beleid voor allochtonen. Wel noemde hij de verschillen tussen jongens en meisjes met een niet-westerse achtergrond groot. Hij wil uitzoeken wat de reden hiervan is.