DEN HAAG - Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) begint een onderzoek naar de problemen die vaders ervaren in het combineren van werk en de zorg voor hun kinderen.

Hij pleit voor een ''cultuurbreuk op de werkvloer, op het schoolplein en in de bestuurskamers'' ten aanzien van werkende vaders, zodat die meer tijd kunnen vrijmaken voor hun gezin.

Dat maakt Rouvoet donderdag bekend bij een arbeidsmarktcongres van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), waarin werkgevers, vakbonden en gemeenten zitten.

''Een modern arbeidsmarktbeleid betekent dat gezinnen zelf kunnen kiezen hoe zij werk en privé afstemmen'', stelt de minister.

Promotiekansen

Met het onderzoek wil Rouvoet in beeld brengen in hoeverre werkende vaders in hun keuzevrijheid worden beperkt. Zo denken mannen volgens hem dat ze minder promotiekansen hebben als ze op hun werk aangeven meer tijd te willen besteden aan hun gezin.

Ook zouden mannen vaker dan vrouwen ontmoedigd worden om gebruik te maken van regelingen om arbeid en zorg te combineren.

Cultuur

Het is de ogen van de minister nog te veel de cultuur in Nederland dat vrouwen minder gaan werken als ze moeder worden en vaders fulltime aan de slag blijven. ''De vraag is of dit aansluit bij de wens van veel vaders om hun kinderen te zien opgroeien, en bij de wens van veel moeders om zich ook professioneel te blijven ontwikkelen'', aldus Rouvoet.