AMSTERDAM – Stoppen met werken maakt personen onmiddellijk tien jaar jonger. Dat is gebleken uit onderzoek van de universiteit van Stockholm.

Met het afsluiten van de werkperiode zouden fysieke pijntjes en mentale druk verdwijnen als sneeuw voor de zon, en deze voordelen houden volgens de onderzoekers een decennium aan.

Met name rug- en nekpijn, astma, depressies en stressgerelateerde herseninfarcten komen volgens de onderzoekers onder gepensioneerden een stuk minder vaak voor.

Functie

Welke functie de persoon in kwestie bekleedde voor zijn pensioen, maakt hierbij wel uit: de positieve effecten nemen in kracht toe wanneer de baan erg veeleisend is geweest. Het geslacht van de persoon, of het feit of deze getrouwd is of niet, bleken niet van invloed.

“Het pensioen heeft een gigantisch effect op de gezondheid”, laat hoofdonderzoeker Hugo Westerlund weten aan de Daily Mail. “We worden er onmiddellijk acht tot tien jaar jonger van. Dat geldt voor mensen van alle niveaus.”

Om tot de conclusies te komen hielden de onderzoekers de mentale en fysieke gesteldheid bij van 14.700 mensen, gedurende de zeven jaar voor hun pensioen en de zeven jaren erna.

Zorgen

De pensioenleeftijd verhogen ziet het team, dat naast Zweedse- ook uit Franse onderzoekers bestaat, dan ook niet zitten.

“De resultaten van de studie zouden beleidsmakers die werknemers langer willen laten werken, toch zorgen moeten geven”, aldus het team.