Gehandicapt personeel sneller verzekerd

DEN HAAG - Om te voorkomen dat gehandicapte werknemers geen andere baan durven te accepteren, worden voor deze groep de wachttijden geschrapt in verzekeringen tegen ziekte bij hun nieuwe baas.

Daartoe sluiten woensdag het Verbond van Verzekeraars, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en het platform verzekerden en werk 'Welder' een convenant in aanwezigheid van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

Nu gelden voor verzekeringen die werkgevers voor hun personeel aangaan, vaak wachttijden van een jaar.

Om te voorkomen dat mensen met aandoeningen proberen misbruik te maken van de verzekering, wordt bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of overlijden in het eerste jaar van het contract geen uitkering verstrekt aan de werknemer of nabestaanden.

Nieuw werk

Verzekeraars erkennen dat hierdoor personeel met een handicap of chronische ziekte wordt belemmerd om uit te zien naar nieuw werk. Daarom is afgesproken de wachttijden voor deze groep per 1 januari volgend jaar te schrappen, zowel bij nieuwe als bij bestaande contracten.

Naar schatting hebben jaarlijks 2500 mensen met een beperking die van baan wisselen, te maken met de wachttijden.

Tegelijk wordt ook de rol van de onafhankelijke Toetsingscommissie Gezondheidsgegevens uitgebreid. Bij vermoedens van misbruik, omdat bijvoorbeeld een verzekerde binnen een jaar trouwt en overlijdt, kan de commissie om een bindend oordeel worden gevraagd.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie