AMSTERDAM - Vrijwilligerswerk heeft in Amsterdam niet langer het imago van 'geitenwollensokkenwerk'. Sterker nog, uit cijfers van het gemeentelijke Bureau voor Onderzoek en Statistiek blijkt dat ongeveer een op de drie inwoners zich wel eens inzet voor onbetaalde diensten.

Tien jaar geleden zetten nog een stuk minder Amsterdammers zich in voor dit soort werkzaamheden. Toen was ongeveer een vijfde van de inwoners vrijwilliger.

Volgens de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA), die deze maand zijn 20-jarig bestaan viert, weten mensen vrijwilligersorganisaties steeds beter te vinden. Dat komt onder meer door internet, lichtte een woordvoerster van de centrale dinsdag toe. Non-profitorganisaties hebben weinig geld om zichzelf te promoten, maar via websites lukt dat volgens haar wel.

Ook bleek de vacaturebank op internet van de VCA een succes. Bovendien heeft het imago van vrijwilligerswerk zich de afgelopen tien jaar ontpopt tot 'hip en trendy', aldus de zegsvrouw.

Stijging

De kredietcrisis leidt eveneens tot een lichte stijging van het aantal aanmeldingen van mensen die tijdelijk geen baan hebben. "We merken daar wel iets van'', zei de woordvoerster van de VCA.

De populairste vrijwilligersbaantjes zijn werken met kinderen, zoals in het kinderkookcafé, of met dieren, maar ook de zorg en evenementen zijn geliefd.