AMSTERDAM - Bijna driekwart van de jongeren vindt dat er een stagevergoeding moet komen voor jongeren (74 procent). Dat is 20 procent meer dan 4 jaar geleden (2005).

Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Jong onder jongeren (13-26 jaar) naar hun stage-ervaring. De meeste jongeren vinden een vergoeding voor hun stagewerkzaamheden wel zo eerlijk.

Jongeren zien 345,06 euro bruto per maand als een redelijke vergoeding. Opvallend is dat vooral middelbare en MBO scholieren ontevreden zijn over hun stagebegeleiding vanuit school.

Mager

Zij beoordelen die begeleiding met een mager rapportcijfer: een 6 min (82 procent). Verder is opmerkelijk dat allochtone jongeren nog steeds moeilijker dan autochtone studenten aan een stageplek komen.

Ruim 10 procent van de allochtone jongeren zoekt 3 tot 6 maanden naar een stageplek. Onder autochtonen is dat nog niet eens de helft (4,1 procent).

Stagebedrijf

Jeroen de Glas, voorzitter FNV Jong, reikt dinsdag de Monica Lewinsky Award uit aan het beste stagebedrijf. Dit jaar is de winnaar: de Heineken Music Hall. De award is vernoemd naar de beroemdste stagiaire ter wereld. Jongeren konden hun stageplek nomineren via www.tmf.nl/stage. FNV Jong heeft ruim 200 nominaties van jongeren ontvangen.

Celine Smits, stagiaire Heineken Music Hall:''Ik vind het geweldig dat de Heineken Music Hall de Award 2009 heeft gewonnen. Zij verdienen het echt om in het zonnetje gezet te worden. Zij steken ontzettend veel tijd in stagiairs. En medewerkers zijn ook ontzettend betrokken bij hen''.