DEN HAAG - Steeds meer buitenlandse studenten kiezen voor een opleiding in Nederland. In 2007 verbleven 8940 gaststudenten van buiten de Europese Unie langer dan drie maanden hier. Vorig jaar waren het er 9306. Tot en met oktober dit jaar staat de teller al op 9271.

Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) gaf zaterdag een overzicht van de cijfers in een toespraak tijdens de Dag van de internationale student. Ze zei blij te zijn met de toename van het aantal buitenlandse studenten.

Nederland is een aantrekkelijk land voor hen en dat moet vooral zo blijven, stelde de bewindsvrouw.

Niveau

"Om het Nederlandse onderwijs en onze kennis op een hoog niveau te houden, zijn we afhankelijk van nieuw bloed en internationale input'', zei Albayrak.

Studenten van buiten de EU kunnen tegenwoordig vrij snel en zonder al te veel rompslomp een verblijfsvergunning krijgen als ze in Nederland willen studeren. Die procedure duurt twee weken. Enkele jaren geleden was dat nog tien weken.

Afgestudeerden van buiten de EU mogen een jaar in ons land blijven om werk te vinden. Vooral hoogopgeleide migranten die een bijdrage aan Nederland kunnen leveren, zijn volgens Albayrak welkom.