UTRECHT - Ruim tweehonderd medewerksters van thuiszorgorganisatie Aveant uit Utrecht hebben donderdag op het plein voor de rechtbank in Utrecht gedemonstreerd voor het behoud van hun baan en hun salaris.

De medewerksters lieten zwarte ballonnen op en droegen de thuiszorg ten grave. SP-Kamerlid Renske Leijten hield een toespraak.

In de rechtbank streed de advocaat van Aveant tegen de gemeente Utrecht. Aveant heeft in de gemeente Utrecht 1600 personeelsleden aan het werk die 85 procent van de thuiszorg in Utrecht voor hun rekening nemen.

De gemeente schreef dit jaar een nieuwe aanbesteding uit en de inschrijving van de thuiszorgorganisatie werd ongeldig verklaard.

Kort geding

Aveant spande daarop een kort geding aan. Volgens de advocaat heeft de gemeente een volstrekt onwerkbaar digitaal formulier rondgestuurd waardoor Aveant ongewild de fout is ingegaan.

Het benadrukte dat het onwenselijk is dat het bedrijf niet meer meedoet, want veel van haar werknemers hebben een persoonlijke band opgebouwd met hun klanten.

De gemeente stelt echter dat uit de dagvaarding al blijkt dat Aveant niet aan de eisen van de gemeente wil voldoen. De gemeente moet zich aan regels houden en daardoor valt de organisatie buiten de boot.

De gemeente Utrecht gaf ook aan dat zij haar best zal doen voor de werkneemsters. De gemeente garandeerde daarnaast dat de thuiszorg in Utrecht geen enkel gevaar loopt.