AMSTERDAM – De komst van een baby zorgt bij de meeste moeders voor een vloedgolf aan vreugdegevoelens maar dat houdt een keer op, met een absoluut dieptepunt om en nabij de vijf maanden. Jonge moeders zouden het dan het moeilijkst hebben.

Rond de vijfde maand na de geboorte van een eerste kindje voelen moeders zich het meest in de steek gelaten. Ze krijgen minder hulp van hun partner en de kraamvisite neemt rond deze tijd drastisch af wat zou zorgen voor een gevoel van sociaal isolement. Dit houdt aan tot ongeveer de achtste maand.

Dat is gebleken uit onderzoek uitgevoerd door eGov, de Britse afdeling voor volksgezondheid.

Noden

Een andere veelgehoorde klacht van deze groep moeders is dat ze de noden van het kind niet meer begrijpen omdat deze te snel veranderen.

Ze zouden zich hierbij het meest druk maken over het overstappen op flesvoeding (81 procent), slapen (42 procent) en de veiligheid in huis (22 procent).

Huis

Wat jonge moeders eveneens stoort is dat ze voor hun gevoel de weg in huis niet meer kunnen vinden. Een derde van de ondervraagden struikelt over tijdgebrek, en dan met name om aan zichzelf te besteden.

Voor 20 procent is het gevoel van verveling het grootste obstakel. Zij geven aan de zorg voor hun kindje maar ‘gewoontjes’ te vinden.