‘Vrouw met mannennaam succesvoller in advocatuur’

AMSTERDAM – Vrouwen die een succesvolle carrière ambiëren in de advocatuur, doen er goed aan hun naam onder de loep te nemen. Volgens onderzoekers van de universiteit van Clemson, South Carolina, heeft dit alles te maken met de loopbaan die hen te wachten staat.

Zo zou een vrouw met de naam Cameron drie keer waarschijnlijker eindigen als rechter dan iemand die een traditionele vrouwelijke naam heeft, zoals Sue. Heet een vrouw Bruce dan is de kans dat zij het tot rechter schopt zelfs vijf keer groter.

“Ondanks het feit dat de helft van de afgestudeerde rechtenstudenten tegenwoordig vrouw is, blijft het een mannenwereld”, zegt onderzoeker en econoom Bentley Coffey tegen Reuters. “Daaruit vloeit voort dat masculiene personalia of een mannelijke naam een voordeel zou zijn voor een carrière in de juridische wereld.”

Hypothese

Coffey en zijn team kwamen tot de conclusie door data van stemgerechtigden in de staat South Carolina te toetsen aan de hypothese. Hierbij werd rekening gehouden met andere factoren die van invloed zouden kunnen zijn, zoals de natuurlijke voorkeur van mensen voor mannelijke rechtsgeleerden en het aantal vrouwelijke werknemers dat per staatsdeel actief is in de beroepsgroep.

“Het netwerk dat mannen onderling met elkaar hebben opgebouwd, is nog altijd levendig”, concludeert Coffey. “En een vrouw met een mannennaam voelt zich waarschijnlijk eerder ‘één van de jongens’.”

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie