AMSTERDAM - De pabo's van de Hogeschool van Amsterdam scoren het slechtst in de ranglijst van de Algemene Onderwijsbond. Ook die van de Hogeschool Windesheim, Zwolle, en de Ipabo scoren slecht. Op de eerste plaats staat de Driestar Hogeschool in Gouda.

Over het algemeen staan de kleine, zelfstandige pabo's bovenaan en scoren de grote scholen in de Randstad het slechtst.

Bij het opstellen van de ranglijst keek het Onderwijsblad naar de oordelen van accreditatiepanels, de cijfers die studenten hun opleiding geven, het aantal studenten dat de opleiding met succes verlaat , hoeveel uur per week aan de studie wordt besteed en hoeveel docenten er per student zijn.

Eeuwige

De Hogeschool van Amsterdam scoort al tijden slecht en wordt in het blad ook wel de 'eeuwige hekkensluiter' genoemd. De voornaamste reden dat de opleiding onderaan staat is dat het nog geen kwaliteitskeurmerk van de onderwijsinspectie heeft gekregen. Een medewerker zegt in het blad te verwachten dat dat keurmerk er dit jaar nog komt.

De snelste stijger in de lijst is de pabo in Breda van Avans Hogeschool. Die stond in 2003 nog op de 33ste plaats en staat nu op zeven, nadat de school had besloten helemaal opnieuw te beginnen.

Voor alle scholen geldt volgens het Onderwijsblad dat ze teruggaan naar de klassieke onderwijsaanpak. Studenten worden meer 'bij het handje' genomen en vakkennis 'mag weer'.