ALPHEN AAN DE RIJN - Ongeveer drie op de tien Nederlanders beschikken over een huisaltaar. De meest voorkomende objecten op een altaar zijn foto's, kaarsen, bloemen en persoonlijke voorwerpen van een overledene.

Dat zei rituelendeskundige en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen Thomas Quartier zaterdag tijdens een workshop over rituelen op de openingsmanifestatie van de Maand van de Spiritualiteit. Die werd gehouden in het Archeon in Alphen aan de Rijn.

Volgens de religiewetenschapper groeit het besef dat rituelen een manier zijn om bewust vorm te geven aan het leven en helpen ze bij 'scharniermomenten' zoals overlijden of geboorte. \

Lezingen

Naast de workshop over rituelen waren er op de manifestatie tal van debatten, lezingen en workshops te volgen. Zo voerde priester Antoine Bodar een discussie met religieonderzoeker Joep de Hart en theologe Manuela Kalsky over onder meer nieuwe spiritualiteit en de leegloop van de kerk.

De rooms-katholieke Antoine Bodar staat bekend om zijn snedige uitspraken over het zogeheten ietsisme waarbij mensen zeggen niet zozeer in God te geloven maar wel in 'iets'. Hij vindt de Maand van de Spiritualiteit een oefening in 'nikserigheid'.

Dictatuur

Ook schrijver Kluun ging in debat. Hij schreef het essay 'God is gek, de dictatuur van het atheïsme' voor de Maand van de Spiritualiteit. Kluun discussieerde met schrijver en journalist Maarten Meester over het godsbewijs en het atheïsme. Ook konden bezoekers speeddaten met een aantal schrijvers van spirituele boeken en was er een boekenmarkt.

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit zijn er tot en met 30 november her en der in het land debatten, lezingen en workshops bij te wonen.