UTRECHT - Universiteit Utrecht is volgens de 'Academic Ranking of World Universities' (ARWU) van de Universiteit van Shanghai nog steeds de beste universiteit van Nederland. Dat is vrijdag bekend gemaakt op de website van de Shanghai-ranglijst.

Wel deed de universiteit het iets minder dan vorig jaar. Utrecht staat nu op een 52ste plaats, terwijl die vorig jaar nog op 47 stond. De criteria om op de lijst te komen zijn onder meer het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden.

Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen, is bepalend.

Helsinki

De enige andere Nederlandse universiteit in de top honderd is Leiden, op plaats 72, samen met de Universiteit van Helsinki. De lijst wordt aangevoerd door Harvard University in de Verenigde Staten.

Op een tweede plaats staat Stanford en op drie Berkeley. Op de vierde plaats volgt de eerste universiteit uit Europa en dat is Cambridge in Groot-Brittannië.

Drie weken geleden verscheen een lijst van de Britse krant The Times. Daarin kwam de Universiteit van Amsterdam als beste van het land naar voren, gevolgd door Leiden en dan pas Utrecht.