UTRECHT - Er kleven nog veel haken en ogen aan de maatschappelijke stage die vanaf het schooljaar 2011-2012 verplicht is voor middelbare scholieren. Zo dreigt er een tekort aan plaatsen te ontstaan. 

Ook zouden veel vrijwilligersorganisaties geen kans zien om stages in de door de meeste scholen gewenste vaste periode in het jaar te organiseren. Dat zegt Els Berman, bestuurssecretaris van de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).

Berman voorspelt dat er rond 2015 zo'n 500.000 stageplekken per schooljaar nodig zijn. "Er zijn 195.000 middelbare scholieren. De meeste scholen willen de maatschappelijke stage uitsmeren over meer leerjaren. Als eenmaal alle scholieren verplicht zijn zo'n stage te lopen en de meesten dat verspreid over meerdere klassen doen, is de rekensom eenvoudig.''

Verrast

De vereniging NOV trekt aan de bel om te voorkomen dat beleidsmakers, scholen en organisaties straks 'verrast worden' door een groot tekort aan stageplekken. "Want het idee van de maatschappelijke stage is heel goed, maar het moet wel uitvoerbaar zijn'', aldus Berman.