AMSTERDAM - Thuis, onderweg of waar het maar goed uitkomt. Het is de bedoeling dat honderd ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf in de regio Amsterdam binnenkort gaan meedoen aan een proef waarbij werknemers ook op een andere plek dan bij de baas kunnen werken.

Dat gaat gebeuren met behulp van digitale technologie.

Het project is een initiatief van onder meer werkgeversorganisatie MKB-Nederland en de door het kabinet ingestelde Taskforce Mobiliteit, zo maakten zij woensdag bekend. Doel ervan is files tegen te gaan.

Deelnemers krijgen voor niks een snelle internetverbinding. Ook mogen ze gratis online software gebruiken waarmee ze thuis of onderweg toegang hebben tot e-mail of agenda van het werk. Verder kunnen ze advies en begeleiding krijgen om alles in goede banen te leiden.

Organisaties

Volgens de initiatiefnemers is thuiswerken bij grote organisaties vaak al mogelijk. In het midden- en kleinbedrijf zou het echter nog geen gemeengoed zijn.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (economische zaken) geeft volgende week vrijdag de aftrap van de proef. Die duurt tot en met juni.

MKB-Nederland overweegt het project ook in andere delen van het land te beginnen.