AMSTERDAM - Sandra Dijkstra en Willie van den Berg zijn woensdagmiddag door weekblad Libelle uitgeroepen tot Beste Verpleegkundigen van Nederland. Voor hun inspanningen voor zieke kinderen én hun ouders ontvangen zij vandaag Libelle’s Gouden ‘Croc’.

Beide verpleegkundigen werken op de Kinder Intensive Care van het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Willie en Sandra kregen de award omdat zij, samen met het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting Jump, een dagboekje voor ouders van ernstig zieke kinderen ontwikkelden.

Ouders worden in dergelijke gevallen geconfronteerd met de angst hun kind te verliezen en kunnen alle informatie die op hen afkomt vaak maar nauwelijks verwerken. Het dagboekje, waarin zowel familie als verpleging kan schrijven, vormt daarbij een hulpmiddel. Jump stelt het ter beschikking aan alle kinder-IC’s in Nederland.

Erkenning

“Deze erkenning is echt belangrijk,” zegt Sandra. “Het motiveert en dat heb je soms even nodig. We werken met ernstig zieke kinderen en dat is af en toe heel zwaar.”

Maar toch is het ‘t mooiste beroep dat er bestaat, vindt Willie. “Omdat je iets kunt bieden aan kinderen en ouders in een heel vervelende periode in hun leven.”

Voorzitter van beroepsvereniging V&VN, Marjan Kaljouw: “We zijn blij met initiatieven als deze Libelle-verkiezing. Daarmee wordt de beroepsgroep terecht even in het zonnetje gezet.”

Award

Elk jaar reikt Libelle een medische award uit aan een persoon of instelling met bijzondere verdiensten in de zorg, met name op gebieden waar vrouwen mee te maken hebben.

De winnaars waren tot nu toe: gynaecoloog Bert Alberda (2005), huisarts Sylvie Lo Fo Wong (2006), mammapoli Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (2007) en psycholoog Aly van Geleuken (2008). Zij ontvingen respectievelijk de Gouden Eendenbek, de Gouden Stethoscoop, het Gouden Borstbeeld en de Gouden Divan.