AMSTERDAM – Het hebben van kinderen kan leiden tot een gelukkiger leven, maar dat geldt alleen voor stellen die elkaar voor het altaar eeuwige trouw hebben beloofd. Dat blijkt uit Brits onderzoek onder bijna 90.000 vaders en moeders.

Uit eerdere onderzoeken bleek veeleer dat het hebben van koters de meest sterke relaties om zeep kan helpen, maar nu blijkt dat dit door de bank genomen alleen geldt voor ongetrouwde koppels.

Stellen die elkaar wel eeuwige trouw beloofden zien hun geluk juist toenemen bij de geboorte van een kindje en dat blijft zo tot en met de derde. Overigens blijken vrouwen hieruit iets meer voldoening te halen dan bij mannen het geval is.

Zegen

Onderzoeker Luis Angeles, verbonden aan de universiteit van Glasgow, tegen de Daily Mail: “Als regel kan gesteld worden dat de komst van een kind voor getrouwde stellen en zegen is, en voor ongetrouwde stellen een last.”

“Als ze hun leven als een geheel zien, waarderen getrouwde individuen met kinderen hun leven zelfs meer dan getrouwde personen zonder kinderen”, aldus Angeles.

De resultaten van het onderzoek zijn eerder opgenomen in The Journal of Happiness Studies.