AMSTERDAM - Slechts een op de acht hoogopgeleide Nederlanders is bang om door de sombere economische situatie hun baan te verliezen. Ruim driekwart van de ondervraagden is positief gestemd over hun carrièrevooruitzichten.

Wel zijn ze ervan bewust dat het momenteel niet de ideale tijd is om van baan te wisselen; bijna de helft van de ondervraagden vindt dat switchen te veel risico met zich meebrengt.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Loopbaanadviesnederland.nl. Bijna zeshonderd hoogopgeleiden werden ondervraagd over de invloed van de recessie op hun loopbaankeuzes.

Geen droombaan

Voor zestig procent van de ondervraagden zijn goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden op het moment belangrijker dan het hebben van een droombaan.

De recessie zorgt ervoor dat hoogopgeleide Nederlanders zich meer gaan bezinnen op hun carrière.

Een kwart denkt door de recessie meer na over zijn loopbaan en zestien procent is van mening dat zij door de recessie wel wat hulp kunnen gebruiken bij het maken van loopbaankeuzes.

Spijt

Ruim een kwart (26 procent) van de ondervraagden heeft dan ook spijt van een gemaakte loopbaankeuze. Een verkeerde beslissing hebben ze vaak aan zichzelf te wijten, want vrijwel niemand van de hoogopgeleiden heeft ooit een loopbaanadviseur ingeschakeld.