GRONINGEN - De Aletta Jacobs Prijs 2010 wordt toegekend aan Neelie Kroes. Dat heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) maandag bekendgemaakt.

Zij krijgt de prijs vanwege de grote maatschappelijke impact van haar werk en de voorbeeldfunctie die zij vervult op soms unieke en vaak machtige posities.

Volgens de universiteit spreekt Kroes vrouwen van meerdere generaties aan en vervult ze, vooral de laatste jaren, op opvallende en effectieve wijze een positieve voortrekkersrol op het gebied van de vrouwenemancipatie. Daarmee handelt zij in de geest van Aletta Jacobs, aldus de universiteit.

Mededinging

De Aletta Jacobs Prijs wordt uitgereikt op 8 maart volgend jaar. Neelie Kroes is Eurocommissaris Mededinging. Zij studeerde Economie aan de Economische Hogeschool Rotterdam, de huidige Erasmus Universiteit.

Zij was onder meer lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het eerste kabinet-Van Agt en minister van Verkeer en Waterstaat in de kabinetten-Lubbers I en Lubbers II en president van businessschool Nyenrode.