AMSTERDAM – Leidinggevenden die zich ongeschikt voelen voor hun taak, zijn eerder geneigd om hun werknemers te pesten. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Wetenschappers van de universiteit van Californië onderzochten doormiddel van verschillende rollenspellen hoe mensen in een leidinggevende positie reageerden op gevoelens van onzekerheid over hun eigen geschiktheid.

Deelnemers aan het experiment die het idee hadden dat ze ten onrechte een leidinggevende rol vervulden, bleken dat gevoel vaak af te reageren op hun omgeving.

Zo saboteerden ze bij een spel waarbij geld kon worden gewonnen, vaker de winstkansen van anderen zonder dat ze daar zelf baat bij hadden.

Toeter

Tijdens een ander rollenspel kozen onzekere leidinggevenden er relatief vaak voor om een luide toeter laten horen, wanneer hun ondergeschikten een fout antwoord gaven op een vraag. En dat terwijl ze ook zachte en minder vervelende geluiden konden gebruiken.

Tijdens het onderzoek werd niet gemeten hoe competent een leidinggevende daadwerkelijk was. De wetenschappers brachten alleen in kaart hoe geschikt de deelnemers zichzelf vonden voor een rol als baas.

Volgens de onderzoekers toont hun studie aan dat gevoelens van eigenwaarde grote invloed hebben op het gedrag van leidinggevenden.

Agressie

“Incompetentie leidt niet per definitie tot agressie”, aldus hoofdonderzoekster Serena Chen. “Het is de combinatie van het hebben van veel macht en de vrees niet geschikt te zijn voor die rol die er uiteindelijk voor zorgt dat mensen uithalen naar anderen.”

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het novembernummer van het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Vleierij

Volgens Chen heeft het ondanks de onderzoeksresultaten weinig zin om het ego te strelen van een leidinggevende die zijn omgeving terroriseert.

“Dat soort vleierij zal zijn ego misschien goed doen, maar het kan er ook voor zorgen dat hij het contact met de realiteit verliest”, aldus de onderzoekster.