AMSTERDAM - Veel jongeren lijken tegenwoordig hun neus op te halen voor ouderwets ambachtelijk werk. Toch is dat volgens de gemeente Amsterdam juist de manier om veel jongeren aan een baan te helpen: de jeugd moet weer vaker een vak leren.

Om die ambitie kracht bij te zetten zet de gemeente, samen met enkele onderwijsinstellingen en bedrijven, diverse opleidingen op voor 'nieuwe ambachten'. Dat blijkt uit stukken van de gemeente.

Ook komt er mogelijk een leerstoel ambachtseconomie op een van de universiteiten en wil Amsterdam nader onderzoeken hoeveel mensen in de hoofdstad op dit moment ambachtelijk werk doen.

Bij het stimuleren van ambachtelijk werk gaat het niet alleen om oude beroepen zoals kapper, bakker of fietsenmaker. Juist naar specialisten in nieuwe ambachten als webdesigner, lichtreclamemaker of bouwer van computerspellen is veel vraag.

Maar er zijn volgens de gemeente vaak te weinig specialisten, of de beschikbare ambachtslieden zijn niet goed genoeg.

Naaiatelier

Bij het Media College gaat daarom maandag een opleiding tot computerspellenmaker van start. In september opende de gemeente al een naaiatelier en in voorjaar 2010 begint een proef met een opleiding tot coupeur.

Jongeren die deze laatste opleiding met succes doorstaan zouden de titel 'meester' moeten krijgen.

Hiermee snijdt het mes volgens wethouder Freek Ossel (jeugdzaken) aan twee kanten: de behoefte aan mensen die met hun handen kunnen werken wordt beter opgelost en tegelijk wordt de jeugdwerkloosheid aangepakt.

Recessie

Vanwege de recessie loopt de werkloosheid onder jongeren in Amsterdam snel op. Eind mei waren meer dan vijfduizend jongeren werkzoekende.

Landelijk ligt het percentage van de beroepsbevolking dat ambachtelijk werk doet naar schatting op 12 procent, een historisch laag percentage.