AMSTERDAM – Eenderde van de specialisten die werkzaam is op de Intensive Care (IC) kampt met burn-outverschijnselen. Bovendien zouden deze artsen een tot drie maal grotere kans hebben om depressief te worden dan hun collega’s.

Dat blijkt uit onderzoek van Trends voor de Specialisten. Ook andere artsen, in het bijzonder oncologen, zouden verhoogde kans hebben op een moment in hun carrière uitgeblust thuis te komen zitten.

Vooral jonge artsen blijken hierbij een risicogroep. "Ze hebben het gevoel te verzuipen in het werk", zo laar professor Patrick Ferdinande van het UZ Leuven weten aan het vaktijdschrift. Ferdinande beschikt weliswaar niet over vergelijkend cijfermateriaal, maar oordeelt toch dat het wat dit betreft met artsen erger gesteld is dan met de rest van de bevolking.

Coaching

"De burn-outverschijnselen bij sommige artsen op de IC zijn zo ernstig dat ik die collega's aanraad professionele coaching te zoeken", waarschuwt Ferdinande. "De meeste hebben de neiging om het probleem te minimaliseren."

Naast de oververmoeidheid kampt nog eens 15 procent met fysieke klachten en klagen ‘velen’ over een verzuurd sociaal leven door de lange werkdagen.

Van alle actieve artsen die werkzaam zijn op de IC nam ongeveer 55 procent deel aan het onderzoek.