AMSTERDAM – Dat adolescenten een zorgeloos leven leiden blijkt een misvatting. Zaken als geld, werk en de druk om op school te presteren blijken een bron van stress voor jongeren tussen de 18 en 24 jaar.

Uit het onderzoek van YouGov blijkt dat tweederde van de jongvolwassenen zich minstens eens per week gestresst voelt.

Een op de drie vrouwen maakt zich zelfs continu zorgen. Zij zijn hierin erger dan mannen, die in een op de tien gevallen voortdurend gespannen zijn.

Gevoelens

Van de ondervraagden gaf het grootste deel aan deze gevoelens te delen met vrienden of de partner, maar bijna eenderde (31 procent) praat er met niemand over.

Voor James Gorman van het Rethink National Young Persons Programme, dat opkomt voor de belangen van jongeren, een reden om zich zorgen te maken.

"Het is enorm belangrijk dat we jonge mensen leren omgaan met stress zodat ze hun mentale gezondheid kunnen waarborgen”, benadrukt hij. “Falen in het bieden van de juiste hulp kan blijvende gevolgen hebben.”

Niet gerust

Paul Farmer, werkzaam voor het Britse Mind, een instituut voor geestelijke gezondheidszorg, is er eveneens niet gerust op. “Er worden nu minder mensen te werk gesteld”, zegt hij. “En zonder baan krijgen stress, een lage eigenwaarde en depressieve gevoelens grip op iemand.”

“Helaas is de mentale gezondheid nog altijd onderhevig aan stigma’s, vooral bij jongvolwassenen. Hierdoor zullen ze zaken eerder opkroppen in plaats van steun te zoeken”, aldus Farmer.

Aan het onderzoek deden 2000 mensen mee, onder wie 250 in de leeftijd van 18 tot 24 jaar.