RIJSWIJK - Ligt het aan de vakbond AbvaKabo FNV, dan rijdt er woensdagochtend in de spits geen openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dat heeft een woordvoerder van de bond maandagmorgen vroeg gezegd.

De staking is een protest tegen de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen. ''De voorbereidingen zijn in volle gang.'' aldus de AbvaKabo. ''Voor ons is het menens.''

De staking zou volgens de eerste plannen pas na de spits aanvangen. Maar omdat ov-directies weigerden mee te werken wordt woensdag tot na de ochtendspits helemaal niet uitgereden.

Kort geding

De gemeentelijke vervoersbedrijven willen via een kort geding de staking tegenhouden. Het kort geding dient vooralsnog dinsdag om 10.00 uur.

Een woordvoerster van het GVB zei dat de firma ''absoluut geen medewerking'' wil verlenen aan een werkonderbreking. Zij noemde de geplande actie ''buitenproportioneel'' en zei dat er ''geen rechtvaardiging'' voor is.

Overheidsbeleid

De verhoging van de AOW leeftijd is ''geen bedrijfsbeleid, maar overheidsbeleid'', aldus de zegsvrouw. Volgens haar berokkent de staking ook schade aan de reizigers en de reputatie van het GVB.

Ze wees er bovendien op dat het kabinet nog een besluit moet nemen over de verhoging van de AOW-leeftijd.

Asociaal

Reizigersvereniging Rover noemt het voornemen van vakbond AbvaKabo FNV ''vreselijk asociaal''.

Een zegsvrouw stelt maandag ''geen idee te hebben waarom de reizigers weer de dupe zouden moeten zijn.

De discussie over de AOW-leeftijd geldt voor alle arbeiders, niet alleen voor trambestuurders. Bovendien zijn er nog helemaal geen knopen doorgehakt. Dit roekeloze initiatief lijkt ons derhalve wat prematuur.''

De reizigersorganisatie overweegt zich aan te sluiten bij het kort geding dat de vervoersorganisaties in de grote steden hebben aangespannen tegen de AbvaKabo FNV.